Vinska e-etiketa i nova EU regulativa
8. prosinca 2023. na snagu stupa nova uredba (EU) 2021/2117 kojom se označavanje vina približava označavanju svih ostalih prehrambenih proizvoda, a vrijedit će za sva vina proizvedena i punjena nakon tog datuma.
(Kada se vino smatra proizvedenim? Prema definiciji OIV-a, kada stekne sve karakteristike vina: minimalni postotak alkohola i sadržaj kiselosti.)
days
hours
minutes
seconds
Glavne promjene
Glavne promjene u odnosu na dosadašnje označavanje vina su dodavanje informacija o sastojcima, alergenima, energiji i hranjivim vrijednostima.
Pojedine informacije bit će potrebno dodati na samu ambalažu (tiskanu etiketu koja biva zaljepljena na bocu), dok će pojedine biti dostupne online u obliku e-etikete koju će biti moguće iščitati skeniranjem QR koda s fizičke etikete.
Novi podaci koji se moraju istaknuti na tiskanoj etiketi su:
- Sadržaj alergena sukladno regulativi (EU) 1169/2011– npr. sadrži sulfite (ako je razina iznad 10 mg/l)
- Energetska vrijednost na 100 ml – npr. E 298 kJ/72 kcal
- Za dealkoholizirana vina s postotkom alkohola manjim od 10%, potrebno je navesti i rok trajanja sukladno regulativi (EU) 2021/2117
Za potpuni ispis svih sastojaka, kompletne nutritivne tablice i iscrpnih podataka o razvrstavanju otpadne ambalaže, proizvođači vina uglavnom preferiraju dinamičke QR kodove i digitalne etikete (e-etikete) kao sredstvo usklađivanja s novim pravilima zbog tri ključna razloga:
- e-etiketom (do koje se dolazi očitanjem dinamičkih QR kodova) moguće je izbjeći troškove povezane s promjenama dizajna i dimenzija tiskanih etiketa
- prikazom svih potrebnih podataka putem e-etikete, smanjuje se količina podataka koje je potrebno otisnuti na samoj ambalaži
- QR kodovi se mogu odmah otisnuti na etiketama, dok se podaci na e-etiketama mogu naknadno ažurirati, usklađivati i po potrebi mijenjati
Uz napomenu da e-etiketa ne smije sadržavati nikakve promidžbene i marketinške informacije jer se distribucija prodajnih i marketinških pojedinosti uz obvezne informacije o sastojcima ili nutritivnim vrijednostima smatra kršenjem regulative.